Wat moet je doen als je een fietsongeluk hebt?

Weten wat je moet doen bij een fietsongeluk is cruciaal voor zij die regelmatig fietsen. Veelal ken je de correcte procedure niet voor dergelijke situatie. Hieronder geven we je enkele richtlijnen en tips.

Stel jezelf in veiligheid

Het eerste dat je moet doen wanneer je een fietsongeluk hebt is jezelf in veiligheid stellen. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk van de rijweg af bent. Dit klinkt misschien logisch, maar als je in paniek bent realiseer je je soms niet dat je best eerst de weg terug vrij maakt.

Vraag naar details

Eigenlijk kan je deze stap vergelijken met de stap die je onderneemt wanneer je een auto-ongeluk hebt. Je verzamelt zo veel mogelijk informatie door te praten met de bestuurder van de andere fiets of wagen, en getuigen. Zorg er zeker voor dat je het registratienummer van het voertuig noteert, dit is essentieel om de schadeclaim te behandelen.

Tip: zelfs wanneer je op het eerste zicht geen schade ziet, is het toch beter om alle info en details te noteren voor als je later toch mankementen opmerkt.

Verzamel bewijs

Wanneer je met verzekeringsmaatschappijen te maken krijgt doe je er goed aan om je verhaal met zoveel mogelijk bewijs te staven. Dit kan door gegevens van getuigen te noteren, maar ook door foto’s te nemen. Neem foto’s van het ongeval (liefst zo snel mogelijk nadat het gebeurd is, en in de positie zoals het ongeval gebeurde. Neem ook foto’s van de materiële en eventuele lichamelijke schade.

Medische check

Ook al merk je niet direct iets, toch ga je beter naar de dokter voor een medische check. Vertel je dokter van je ongeval en eventueel hoe je gevallen bent. Sommige letsels verschijnen pas enkele uren of zelfs dagen na het ongeval.

Spreek eerst met je verzekeraar

Hoe graag je ook wil dat je fiets weer tiptop in orde is, is het raadzaam om toch eerst met je verzekeraar te bellen in plaats van met je fietsenwinkel. Start geen herstellingswerken alvorens je hiervoor groen licht krijgt van je verzekeraar. Alle aanpassingen die je doet hebben een impact op je schadeclaim.