Wat is de levensduur van een fiets?

Als fervent fietser hecht je veel belang aan je materiaal. En dan in het bijzonder aan je fiets. Na enkele jaren vraag je je dan misschien ook af: ‘Wat is de levensduur van een fiets?’.

Levensduur fiets

Er bestaat geen exacte wetenschap of gouden regel over de levensduur van een fiets. Er spelen heel wat factoren mee die bepalen wanneer jouw fiets versleten of aan vervanging toe is. Denk onder andere aan regelmatig onderhoud, vervangen van verouderde stukken, aantal kilometers op de teller,…

Een fiets gaat niet eeuwig mee door de metaalmoeheid van je frame. Daarom is het op een bepaald moment ook gewoon veiliger om een nieuwe fiets te kopen. Maar reken toch een 15-tal jaar voor een fiets die je regelmatig gebruikt én onderhouden wordt.

Let wel, ook al ben je nog zeer tevreden van je fiets, de kans bestaat dat er plots een lichtere versie van jouw fiets op de markt komt. Dat is dan een afweging die je zelf moet maken.

 

Levensduur van je fietsonderdelen

De levensduur van je fietsonderdelen hangt af van verschillende factoren: kwaliteit, gebruik en onderhoud.

Fietsonderdelen van kwaliteit gaan vaak langer mee dan goedkope, en kunnen dus op de lange duur goedkoper zijn (banden zijn hierop een uitzondering: dure wedstrijdbanden zijn veel sneller op dan goedkope trainingsbanden).

De belangrijkste factor is echter hoe je er mee omgaat. Veel fietsen in de regen fietsen zonder schoonmaken bepaalt de ondergrens, fietsen met mooi weer en voorbeeldig onderhoud de bovengrens van onderstaande tabel (gebaseerd op gemiddelde tot goede onderdelen).

De tabel hieronder zijn louter schattingen en kunnen zeker afwijken.

Fietsonderdeel Ongunsig Gunstig Bepalende factoren
Ketting 1000 km 5000 km Vuil, vocht, smering
Tandwielen 3000 km 15000 km Vuil, vocht, smering
Lagers 10000 km Lang Vuil, vocht, smering, afstelling
Banden 500 km 5000 km Rijgedrag, spanning
Velgen 10000 km 30000 km Remmen, vuil, richten
Lookplaatjes 3000 km 10000 km Vuil, lopen
Kabels 5000 km 15000 km Vuil, smering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

levensduur fiets

Zo verleng je de levensduur van je fiets

De levensduur van je fietst hangt dus vooral af van hoe je hem onderhoud. Hoe lang het frame van je fiets meegaat, heb je minder in de hand. Het frame is dan ook het meest stevige en duurzame van heel je fiets. Als je niet veel (hard) valt en je fiets binnen – op constante temperatuur – zet, zal je frame een lang leven beschoren zijn.

De levensduur van alle andere onderdelen van je fiets heb je meer in de hand. Ben je een fervent fietser? Dan geef je je fiets best tweemaal per jaar een deftig onderhoud. Je kan dit zelf doen, of laten doen door ervaren fietstechniekers.