Mountainbike: 26 inch of 29 inch wielen?

Wat is nu het beste formaat voor de wielen op je mountainbike? De traditionele 26 inch, de 27.5 inch of de grotere 29 inch wielen? Het is een debat met verschillende meningen, voor- en tegenstanders van alle drie de formaten.

Mountainbike: 26 inch of 29 inch wielen

26 inch wielen

Nog niet zo lang geleden was je enige keuze als mountainbiker 26 inch wielen. Of je nu downhill, endurance, cross country of een andere variant beoefende, iedereen reed op 26 inch wielen.

Waarom? Eigenlijk zijn ze per ongeluk de standaard geworden. Nu is de discussie of ze echt wel ideaal zijn, gezien de nieuwe “betere” groottes.

Toch zijn er enkele goede redenen waarom we de 26 inch wielen niet zomaar mogen afschrijven. Doordat ze een smallere diameter en kortere spaken hebben, komt een 26 inch wiel sterker naar voren dan een 27,5 of een 29 inch wiel. Het kleinste wiel is ook het lichtste wiel, wat ervoor zorgt dat je meer snelheid kan maken met 26 inch wielen.

Echter, een mountainbike met 26 inch wielen rolt minder vlot over bulten en hobbels.

 

29 inch wielen

(Ter info: als we spreken over 29 inch wielen, zijn dat eigenlijk 28 inch wielen, maar door de banddikte krijg je een 29 inch wiel)

We springen direct van de 26 inch wielen naar de 29 inch wielen omdat deze de volgende in de evolutie van de mountainbike kwamen.

Doordat ze groter zijn, neem je obstakels vlotter met 29 inch wielen. Dat komt doordat je raakvlak met je obstakels groter is. Zo verkrijg je ook meer grip, waar de 26 inch wielen het moeilijk hebben. Wil je nog een stapje verder hierin? Dan is de fatbike misschien iets voor jou!

Een nadeel is dat je mountainbike met 29 inch wielen meer weegt, waardoor je meer inspanning moet doen om snelheid te maken.

 

27,5 inch wielen

De 27,5 inch wielen beloven je het beste van de twee werelden. Vergeleken met de 26 inch wielen, oefenen de 27,5 inch wielen meer grip uit op hobbelige oppervlakten, maar toch nog niet zo goed als de 29 inch wielen.

Vergeleken met de 29 inch wielen wegen de 27,5 inch wielen dan weer lichter, met een betere versnelling en preciezere omgang.

mountainbike-inches

 

Wat is het beste mountainbike wiel?

Alles hangt af van wat voor type mountainbiker je bent en welke ondergrond je verkiest.

Mountainbikes zijn grofweg in twee categorieën te verdelen. Enerzijds is er de XC, cross country, mountainbike. Aan de andere kant is er de downhill mountainbike.

De 29-er zien we momenteel hoofdzakelijk in de cross country categorie verschijnen, en 26 inch wielen lenen zich nog steeds perfect voor downhill mountainbike.