Met de fiets naar school

In augustus tellen we alweer af naar het nieuwe schooljaar. Helaas, voor sommigen. Voor de één verandert er niet veel, voor de ander wel. Zeg je de lagere school vaarwel, en start je in september in het middelbaar? Dan is de kans groot dat je met de fiets naar school gaat.

En dat heeft vele voordelen:

  • Ideaal wakker worden
  • Fris op de schoolbanken
  • Samen met vrienden naar school fietsen

Maak je fiets “schoolklaar”

Als je met de fiets naar school gaat moet je wel zorgen dat je fiets “schoolklaar” is. Dat wil zeggen dat je fiets tiptop in orde moet zijn. In het begin van het schooljaar voert de politie controles uit aan de schoolpoort. Als je dan niet in orde bent, kun je een boete krijgen.

Zo is je fiets in orde:

  • Fietsbel (die werkt)
  • Remmen in orde
  • Reflectoren aan de pedalen
  • Reflectoren aan de wielen (of reflecterende banden)
  • Werkende voor-en achterlichten

Kom voor je check-up, of de nieuwe collectie stadsfietsen, eens langs in onze winkel!

Veilig met de fiets naar school

Is je fiets helemaal in orde? Zorg dan ook dat jij voldoende beschermd bent in het verkeer. Zo draag je best een helm om je hoofd te beschermen. Een goede fietshelm is hiervoor zeer belangrijk, zodat hij de beste bescherming biedt.

Naast de reflectoren aan je fiets kan je jezelf ook nog meer zichtbaar maken in het verkeer. Zo kan je een fluohesje aantrekken en fluorescerende bandjes rond je armen/benen doen. (Dit geldt trouwens ook voor kinderen die te voet naar school gaan).

Tip: ook een goed fietsslot is belangrijk!

Verkeersregels voor fietsers

1. Oversteken
Als fietsen moet je afstappen als je het zebrapad wil gebruiken om over te steken. Steek je al fietsend het zebrapad over, dan heb je geen voorrang.

En daar is een goede reden voor. Een voetganger nadert en gebruikt het zebrapad aan maximum 5 km/u. Als je het zebrapad nadert op je fiets, rijd je makkelijk vier keer zo snel. Een automobilist heeft dus een pak minder tijd om je op te merken en gepast te reageren. Hoe traag hij ook rijdt…

2. De voorrang van rechts is universeel
Ook op fietsers zijn de voorrangsregels van toepassing. Fietsers moeten dus ook voorrang verlenen aan het verkeer dat van rechts komt.

3. Spookrijden
verkeersbord D7Een verplicht fietspad (aangegeven met verkeersbord D7, zie foto) is precies dat wat het zegt. Een verplicht fietspad. Op een verplicht fietspad mag je doorgaans dan ook maar in 1 richting rijden.

4. Lichten zijn er niet enkel voor jou
Zorg er voor dat je lichten behoorlijk werken en gebruik deze ook. Ook al moet je dan veel harder trappen. Ook al maakt je dynamo een verschrikkelijk geluid. Je licht (en zeker je achterlicht) dient namelijk niet alleen om de baan te verlichten, maar ook (en vooral) om gezien te worden.

Zonder goede lichten ben je in het donker zo goed als onzichtbaar. Zelfs op plaatsen met openbare verlichting.

5. Snelheidslimieten
Ook fietsers moeten zich aan de snelheidslimieten houden. Nu zal je met de fiets niet snel meer dan 50 rijden in de bebouwde kom, maar er gelden ook nog andere snelheidsbeperkingen. Wist je dat je op een jaagpad maximaal 30 km/u mag. Net als op een verkeersdrempel. In een woonerf mag je maximaal 20 km/u. In een speelstraat mag je maximaal stapvoets rijden. Dat is ongeveer 5 km/u.

In geen enkele van deze gevallen mag je voetgangers in gevaar brengen.

6. Inhalen
Zit je vast achter een andere, tragere fietser? Inhalen mag, maar wel conform de wegcode. Je mag dus niet inhalen wanneer een ander al bezig is in te halen. Bovendien moet je zo snel mogelijk weer rechts kunnen invoegen.

7. Naast elkaar
In de bebouwde kom mogen fietsers maximaal met twee naast elkaar rijden. In geen enkel geval mag je de tegenliggers hinderen. Buiten de bebouwde kom moeten fietsers achter elkaar rijden zodra er een achterligger nadert.

8. Verboden rijrichting
Let goed op de borden in een eenrichtingstraat. Ook fietsers mogen in de straat maar in 1 enkele richting rijden. Tenzij een onderbord dat uitdrukkelijk toelaat.

9. GSM op de fiets
Wie belt of sms’t met de telefoon in de hand, heeft tot 4 keer meer kans om in een ongeval betrokken te geraken. Daarom is het verboden om tijdens het rijden te bellen/sms’en met je telefoon in de hand.

10. Varia
Fietsers moeten ook altijd hun stuur vasthouden en hun voeten op de pedalen houden. Ze mogen zich niet laten voorttrekken en niemand achterop nemen. Wil je afslaan, dan moet je je arm gebruiken. Voor elke van deze laatste overtredingen bedraagt de boete 55 euro.

Nog meer (onbekende) verkeersregels vind je hier.