Lichtgevende fietsstroken in België

In Dendermonde testen ze voor het eerst met een lichtgevende fietsstrook. Die fietssuggestiestrook werd aangebracht op de rijweg met een speciaal soort verf en in een appelblauwzeegroene kleur. Deze test wijst nog maar eens uit hoe kwetsbaar een fietser is in het donker.

Waarom fietssuggestiestroken?

Fietssuggestiestroken worden door middel van verf op de rijweg aangebracht op die wegen waar er geen plaats is voor een fietspad. In tegenstelling tot een fietspad is een fietssuggestiestrook een deel van de rijbaan. Auto’s mogen er dus wel op rijden, stilstaan of parkeren.

De strook maakt vooral duidelijk dat er fietsers kunnen rijden. Voor de automobilist versmallen ze de straat visueel − zodat hij trager gaat rijden − en ze wijzen op de mogelijke aanwezigheid van fietsers. Fietsers hebben geen specifieke rechten op een suggestiestrook.

Fietsen in het donker

In het donker vallen die fietssuggestiestroken natuurlijk veel minder op. Een lichtgevende fietsstrook biedt dan misschien soelaas. In afwachting van de test en resultaten, kan je jezelf al op andere manieren heel goed zichtbaar maken in het donker:

  • Voor- en achterlicht
  • Reflecterende pedalen
  • Fluohesje

Nog meer tips lees je hier >