Het belang van een goede koersbroek

Of het nu voor de dagelijkse fietstocht naar het werk is of voor een toertocht met de racefiets in het weekend, een goede koersbroek is cruciaal.

Zadelpijn

Castelli koersbroek met bretels - bibshortWielrenners houden van pijn. Waarom zou je anders een of meerdere bergcols in de Alpen of kuitenbijters in de Ardennen rijden? De benen doen pijn als je boven komt. Stiekem genieten we daarvan. Maar niet alle pijntjes zijn fijn. Zadelpijn is meer dan vervelend. Je bent niet de eerste, bij wie een mooie fietstocht vergald wordt door zadelpijn. Een goed zadel is van groot belang. , maar een goede koersbroek is zeker even belangrijk.

Wat is een goede koersbroek?

Het allerbelangrijkste van en fietsbroek is de zeem en de pasvorm. Natuurlijk moet een broek goed zitten. Hiervoor is de breedte van de pijpen bijvoorbeeld erg belangrijk. Deze moeten strak om het lichaam sluiten. Harde naden zijn ook helemaal uit den boze. Hoe minder naden hoe beter en als er naden inzitten dan moeten deze plat en zacht zijn. Verder moet een broek strak zitten. Als de schouderbanden bijvoorbeeld te strak zitten als je rechtop staat dan klopt dat, fietskleding is gemaakt om op de fiets te dragen…

Bij het kopen van een fietsbroek heb je de keuze tussen een fietsbroek met bretels en zonder bretels. De fietsbroeken met bretels worden bibshorts genoemd. Voordeel van een bibshort is dat deze minder gemakkelijk afzakt en voorkomt dat de zeem verschuift en gaat irriteren. Een bibshort wordt dan ook aangeraden door de meeste fietsers.

Castelli vrouwen koersbroek met bretels

Dames en heren

castelli lifestyle vrouwen fietskledijNegen van de tien keer als een dame met een herenbroek rijdt dan leidt dit tot zadel- en schaamstreekpijn. Niet doen dus. Zoek als vrouw in goed gesorteerde winkels naar goede en speciale dames-koersbroeken. Het mag voor zich spreken dat de vorm van de zeem bij mannen en vrouwen compleet anders behoort te zijn. Fietsen met een herenbroek voor dames is erg af te raden.

 

Geen onderbroek

Voor ervaren wielrenners spreekt het voor zich. Toch maken veel beginners de fout om onder hun koersbroek een onderboek te dragen. Niet doen. Dit levert pijn op. Een goede zeem is gemaakt om direct op de huid te dragen. De materialen die gebruikt worden zijn anti-bacterieel en schuren minder dan het weinig technische katoen van veel ondergoed.

Goede zemen

Na jarenlang verschillende broeken getest te hebben, hebben wij een aantal conclusies kunnen trekken. Ten eerste is goedkoop duurkoop. Je achterwerk is blij als je iets meer geld uitgeeft voor een goede koersbroek. Echt goede koersbroeken zijn lastig te vinden onder de 100 euro. Iedereen die vaak lang op de fiets zit heeft een goede, slijtvaste en aangename broek nodig. Een zeem is veel meer dan slechts een dikker stuk stof in de koersbroek. Wie nog 100 kilometer terug moet rijden met zadelpijn zal de volgende keer echt wel een duurdere broek kopen.

castelli fietskleding blauw zwart

 

Meer info over Castelli fietskleding vind je hier >

Meer info krijg je ook in de winkel >