Een goede fietshelm is noodzakelijk

Ongeacht onze leeftijd, opleidingsniveau of ervaring moeten we ons altijd beschermen met een goede fietshelm tijdens het fietsen. Ook kinderen van alle leeftijden moeten een helm dragen tijdens activiteiten op wieltjes.

De reden is dezelfde: tijdens de meeste sportieve activiteiten zijn onze hoofden erg kwetsbaar voor schade. Kneuzingen, schaafwonden, snijwonden en gebroken botten kunnen misschien nog genezen, maar de schade aan de hersenen kan een leven lang duren.

 

Hoe werkt een goede fietshelm?

MET fietshelmGoed ontworpen helmen absorberen voor een groot deel de harde klap die een ongeluk teweegbrengt. Dikke plastic schuim binnen de harde buitenschaal van een helm verlicht de klap. De helm absorbeert eigenlijk de energie die anders ons hoofd zou bereiken.

Zelfs met ruime beschikbaarheid van goedkope helmen en de juiste informatie over hoe en waarom ze te gebruiken, wordt geschat dat slechts ongeveer de helft van alle fietsers een helm dragen. Zelfs wanneer de statistieken tonen dat een helm een hersenletsel in ongeveer vier van de zes ernstige ongevallen kan voorkomen.

 

Een goede fietshelm past je perfect

MET fietshelm kindBij een fietshelm gaat het in de eerste plaats om de veiligheid. In de tweede plaats kunnen we kijken naar het modieuze aspect ervan. Gelukkig is hier de laatste jaren zeer goed op ingespeeld door vele fabrikanten.

We moeten een helm kiezen met de juiste maat en pasvorm: het moet strak maar niet beknellend passen en het moet de bovenkant van het voorhoofd bedekken. Eenmaal op zijn plaats, moet het comfortabel voelen en niet schuiven of kantelen in elke richting. De kinband moet de helm ook weerhouden van te bewegen. De helm moet glad en rond te zijn. Veel modellen vandaag zijn geventileerd, lichtgewicht en modieus in kleur.

Ook voor de kinderen moeten helmen goed passen op hun hoofdje. Een helm koop je dus best niet “op de groei”.

Merken van fietshelmen

Fietsen Catrysse heeft volgende merken in de winkel: MET, LAZER, BBB en CUBE.