Gestolen fiets voorkomen

Beeld je in dat je na een leuke dag bij de fietsenstalling komt en je fiets weg is. Eens goed vloeken helpt, maar je zal alsnog te voet verder moeten. En dan vraag je je af of je dit had kunnen vermijden. Kan je een gestolen fiets voorkomen?

Tips van een fietsdief

100% zeker zal je nooit zijn, maar door op een paar puntjes te letten, verklein je wel het risico dat de fietsdief er jouw stalen ros uitpikt. Een ex-fietsendief klapt namelijk uit de biecht, en geeft je handige tips.

1. Zet je fiets op slot bij het ventiel

Fietsendieven breken vaak de staander van een fiets af, om die vervolgens te gebruiken als een soort koevoet om het ringslot open te breken. Zelfs dure sloten lijken met deze techniek binnen tien minuten gekraakt. Er is echter een manier om dat ringslot veel effectiever te maken. Met name: Zet je fiets op slot bij het ventiel.

Op die manier breekt het ventiel af en loopt de achterband leeg. Met een lekke band maakt de dief zich minder snel uit de voeten, en kiest dan meestal een andere fiets om te stelen.

2. Gebruik meerdere sloten

Zet voor de zekerheid je fiets “vast” op verschillende punten: frame, voor- en achterwiel. Bij voorkeur zet je je fiets vast aan een stevige paal. Een geleerde fietsendief prutst ieder slot open, maar als hij verschillende sloten moet forceren, heeft hij heel wat meer werk. Ook hierdoor is de kans groot dat hij voor een andere fiets, met één slot, kiest.