Fietskleding wassen: zo pak je dit het best aan

Fietskleding wordt nu eenmaal vuil. Of je nu met een stralende zon met de racefiets over de straat fietst of door de gietende regen op je mountainbike het bos en de modder trotseert. En vuile kledij moet weer proper worden. Lees onze beste tips om langer van jouw mooie fietskleding te genieten.

Omdat fietskleding in vele gevallen van speciale stoffen gemaakt is, bijvoorbeeld waterwerende stof, is het aan te raden extra aandacht te besteden aan het wassen van je fietskleding.

 

Wassen voor het dragen

Nieuwe fietskleding was je best al eens met de hand in koud water, alvorens je het de eerste draagt. Gebruik hiervoor bij voorkeur waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel.
De vloeibare variant “valt de beschermende lagen meer aan” dan waspoeder. In volgende wasbeurten kan je dan wel weer gebruik maken van een wasmachine.

 

Direct wassen na een fietsrit

Het laatste waar je aan denkt na het fietsen is je fietskleding wassen. Je gooit de kledij in de wasmand en pas een dag later denk je eraan om alles te wassen. Maar dat is niet enkel qua geur niet zo aangenaam. De kwaliteit en het uitzicht van je fietskleding blijft namelijk beter als je meteen na het fietsen aan de slag gaat met wassen.

mountainbike-in-de-regen

Ritsen en velcro dicht

Controleer voor het wassen of alle ritsen en velcro’s dicht en afgeplakt zijn. Zo vermijd je beschadiging van je fietskledij. Draai vervolgens alle kledingstukken binnenstebuiten. Dat houdt de fietskleding langer mooi.

Blijft de velcro niet goed zitten of wil je op zeker spelen? Was de fietskleding met velcro in een waszakje.

 

Fietskleding wassen met de hand of de machine?

In een ideale wereld was je je fietskledij altijd met de hand. Maar dat je dit ontziet is begrijpelijk. Gelukkig bestaat het handwasprogramma van de wasmachine. Gebruik dan dat programma op een temperatuur van maximaal 30 graden.

Lees ook steeds de wasvoorschriften van je fietskledij nog eens!

Gebruik dus niet te veel wasmiddel, liever wat weinig dan teveel. En ook hier geldt nog steeds dat waspoeder in principe beter is dan vloeibaar wasmiddel. Was je met de hand? Zorg er wel voor dat je de fietskleding goed uitspoelt. Gebruik ook nooit wasverzachter als je fietskleding wast!

Fietskleding die niet goed uitgespoeld werd, en waar nog resten wasmiddel in zitten, kunnen verschrikkelijk jeuken of irriteren tijdens het fietsen.

 

Controleren op vlekken na het wassen

Controleer je fietskleding meteen na het wassen of er nog vlekken in zitten. Als je je fietskleding namelijk laat drogen met de vlekken er nog in zijn ze er nog moeilijker uit te krijgen. Zie je nog vlekken? Was dan nog een keer!

 

Drogen aan de lucht

Fietskleding laat je best aan de lucht drogen, en dus niet in de droogkast. Kies er bijvoorbeeld ook voor om je fietsshirt aan een kapstok te drogen en leg je fietsbroek plaat op je droogrek. Zo voorkom je dat je fietskleding vervormd.
Fietskleding droogt snel, dus als je meteen wast na het fietsen ligt je tenue de volgende dag alweer klaar ;-)

 

 

Fietskleding-wassen-Castelli-Gabba-nanoflex

Fietsjassen en windjacks wassen

Door te wassen verslijt je kledij elke keer een beetje. Het is bij fietsjassen en windjacks dan ook niet nodig om deze elke keer te wassen. Beoordeel zelf wanneer je het nodig acht, en was ze dan volgens bovenstaande voorschriften.

 

Dankzij deze tips geniet je ongetwijfeld nog langer van je fietskledij en uiteraard van je fietstochten in die mooie kledij!