6 tips om te fietsen tijdens de winter

Fietsen tijdens de winter kan mentaal en fysiek zwaar zijn. Maar als je je goed voorbereid, hoef je tijdens het fietsen in de winter niet onnodig af te zien. Integendeel, je kan er zelfs van genieten! Dankzij deze 6 tips fiets jij goed voorbereid tijdens de wintermaanden.

 

1. Hou je warm – winterjas, handschoenen en kousen

Jezelf tegen de kou inpakken staat natuurlijk hoog op de agenda in deze tijd van het jaar. Fietskleding is de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd, met meer geavanceerde stoffen en een beter ontwerp, waardoor het gemakkelijker is om het brede scala aan omstandigheden aan te pakken waarmee fietsers te maken hebben. Lagen, met een basislaag, middenlaag en jas, is een goede manier om de kou aan te pakken. Een goede winterjas is een slimme investering als je van plan bent te fietsen tijdens de winter, en een jas die de kou en wind op afstand houdt, maakt fietsen veel comfortabeler.

Vergeet de ledematen niet; winterhandschoenen voor de handen, dikke sokken over de voeten en overschoenen, een muts onder je helm en een buff rond de nek helpen je om ijzige tocht te voorkomen.

handschoenen winter fietsen

 

2. Hou je droog – spatborden en waterdichte jas

Regenweer kan een uitdaging vormen voor fietsers, want droog blijven is niet eenvoudig. Er zijn verschillende stappen die je kan ondernemen, maar hoewel ze het risico op nat worden mogelijk niet elimineren, vertragen ze het onvermijdelijke.

Spatborden voorkomen dat spetters van de weg op jou terecht komen. Er bestaan verschillende soorten: van eenvoudige clip-on spatborden tot behoorlijke patborden. Ze houden veel van de wegspray tegen en voorkomen dat je schoenen, benen en achterste doornat worden.

Spatborden beschermen je niet tegen vallende regen, dus zoek een waterdichte jas die over je andere lagen heen kan worden gedragen. Er zijn veel verschillende waterdichte stoffen en ze claimen allemaal verschillende niveaus van waterdichtheid en ademend vermogen, en meestal geldt hoe meer je betaalt, hoe beter de prestaties. Vergeet ook essentials als waterdichte handschoenen, sokken en panty’s of broeken niet, als je vastbesloten bent om het natte weer niet te voorkomen dat je op de fiets stapt.

 

3. Hou je fiets in topconditie – regelmatig poetsen is aangeraden

Fietsen zijn zeer robuuste dingen, maar ermee rijden door typisch winterweer kan al snel zijn tol eisen op al die bewegende delen. Ons advies is om jouw fiets regelmatig schoon te maken en bij voorkeur zo snel mogelijk na een rit. De wegen zijn over het algemeen bedekt met grind, modder, zout en olie in deze tijd van het jaar, en dat alles vermengt zich tot een slijpdeeg die snel tot een achteruitgang van de prestaties kan leiden, met tandwielen, remmen en lagers overgeleverd aan de genade van het winterse weer.

Behandel na een wasbeurt met een heet sopje, een borstel en spons alle bewegende delen, zoals de ketting en derailleurs met kettingolie van goede kwaliteit. Het is een kleine investering van tijd en geld, maar een die je kostbare, dure fiets soepel laat werken. Plus, zo is je fiets alweer helemaal klaar voor je volgende rit.

fiets in topconditie tijdens de winter

 

4. Hou je statistieken bij – maak je lid van Strava

Fietsen tijdens de winter kan je liefde voor fietsen echt uitdagen, dus een manier om je motivatie te vergroten, is door een sociale trainingswebsite te volgen zoals Strava (of andere sites/apps). Als je jouw ritten registreert, kan je je wekelijkse afstand en rijtijd bijhouden en krijg je een doel dat helpt om de motivatie te vinden om naar buiten te gaan wanneer je anders in de verleiding zou komen om een ritje over te slaan. De sociale druk kan je echt motiveren om door de winter te blijven fietsen.

 

5. Hou het veilig – rij met lichtjes en fluo

In deze tijd van het jaar zul je waarschijnlijk het grootste deel van je rit in het donker maken, vooral als je de meeste dagen naar het werk gaat. Het kost tegenwoordig niet veel om een fatsoenlijke set van lichten aan te schaffen en de meeste kunnen gemakkelijk worden opgeladen vanaf een computer. Naast het oplichten van jezelf, is kleding met veel reflecterende details een verstandig idee omdat het je helpt op te vallen en ervoor te zorgen dat andere weggebruikers je (hopelijk) kunnen zien.

Overschoenen en handschoenen ontworpen voor de winter zijn vaak voorzien van reflecterende details. Je kunt ook reflecterende tape aan je fiets toevoegen – spatborden zijn een ideale plek om wat reflecterende tape toe te voegen.

zichtbaar op de fiets

 

6. Blijf binnen – rij op de rollen

Als je echt niet tegen het winterweer kunt, fiets dan binnen. Soms, wanneer het weer erg slecht is, vooral als de wegen ijzig zijn, kan het het veiligst zijn om een fietsroute op de weg over te slaan en een sessie te doen in het comfort van jouw woonkamer / keuken / schuur / garage. Turbotrainers en -rollen, waarmee je ter plaatse kunt rijden, hoeven geen fortuin te kosten en stellen je in staat om te blijven fietsen tijdens de winter. En met nieuwe apps zoals Zwift en het populaire Sufferfest hoeft training binnenshuis niet saai of flauw te zijn.